ETAPA A II-A — se refera la lucrarile ce trebuie executate in vederea realizarii starii de masiv la termenele fixate pentru fiecare suprafata regenerata. Se inventariaza puietii viabili rezultati prin regenerare naturala, vigurosi, sanatosi, fara rani sau cicatrice, bine conformati, precum si cei din regenerare artificiala.

Reusita regenerarilor se stabileste separat pentru regenerarea naturala si separat pentru cea artificiala, conform normelor tehnice,

Se considera pierderi, puietii disparuti cu totul si pentru care exista semne evidente ca au fost plantati, cei uscati din diverse cauze, vatamati, zdreliti, raniti, atacati de vinat sau alti daunatori.

Pierderile pot fi uniform raspindite sau grupate.

Pierderea grupata este atunci Cind lipsesc cel putin 4 ( patru ) puieti in acelasi Ioc pentru toate compozitiile de regenerare, cu urmatoarele exceptii : a) rachitarii, la care lipsa butasilor viabili trebuie sa fie pe o lungime de cel putin un metru. b) plantatii executate la scheme mari ( nuc, plop, salcie ) la care pierderea nu trebuie sa fie mai mare de un puiet. c) in regenerari naturale Cind suprafata goala ( fara semintis viabil ) depaseste minimum 4 puieti potrivit unei scheme de regenerare artificiala.

In situatia in care pierderile de puieti sunt mari, reusita culturilor fiind sub 20% se considera ca pierderea este totala si se prevede refacerea integrala a lucrarii.

Pierderile tehnologice sunt pierderile care se inregistreaza in perioada de pina la instalarea starii de masiv, fiind generate de interrelatia dintre puieti si mediu ( socul de transplantare ), prin care se elimina exemplarele care sunt mai putin adaptate. Marimea acestor pierderi normale sta la baza fundamentarii criteriilor de reusita mentionate in normele tehnice.

Pierderile accidentale sunt acele pierderi care se inregistreaza peste cele tehnologice, si care necesita documente justificative.

Primavara in termen de 30 de zile de la incetarea lucrarilor de plantare, se intocmeste procesul verbal pentru stabilirea procentului de prindere in plantatiile realizate.

In baza situatiilor din teren se prevad lucrarile necesare care sa asigure realizarea

starii de masiv la termen.

Pag. 1

reusita regenerarii si de Completarile anul Cind apar se prevad aceste pierderi, ca obligatorii pina la in realizarea cazul pierderilor starii de masiv.grupate indiferent de

Lucrarile de intretinere vor reprezenta o estimare a necesitatilor reale.

Starea de masiv se considera realizata in urmatoarele situatii :

1) pentru regenerari naturale : a) la foioase — Cind coroanele puietilor se ating in proportie de minim 80% b) la rasinoase — Cind inaltimea puietilor este de 1,0 — 1,2 m. in statiuni normale ( 0,6— 0,7 m. in statiuni extreme ).

2) pentru regenerari artificiale : a) la foioase — Cind coroanele puietilor se ating pe rind sau in grupe, in proportie de cel putin 80%, iar pentru plopi e.a. si nuc Cind diametrul la 1,30 m. este de minim 8 cm. b) la rasinoase — Cind inaltimea puietilor este de 1,2 — 1,4 m. in statiuni normale ( 0,6 — 0,8 m. in statiuni extreme

3) termenele de realizare a starii de masiv sunt redate in normele tehnice.

4) starea de masiv se declara in momentul in care aceasta se realizeaza pe intreaga suprafata a regenerarii analizate.

OCOL.RO

ocol.ro

Facebook
WhatsApp
Email