MANUAL DE PROCEDURI

Forest Stewardship Council® (FSC®)

FSC (Forest Stewardship Council) este o organizatie independenta, neguvernamentala si non-profit aparuta in anul 1993 pentru a promova un management forestier responsabil in padurile din intreaga lume.

FSC este inregistrata in Mexic ca o asociatie de membri – Association Civil si opereaza la nivel international oferind servicii prin centrul FSC International situat in Bonn, Germania, precum si prin intermediul unei retele internationale de Birouri Nationale.

Ideea de certificare a managementului forestier, a aparut in contextul preocuparilor majore legate de gospodarirea padurilor, inscriindu-se in ideea globala de certificare a sistemelor si performantelor, aplicabila in cele mai diverse domenii de activitate. Certificarea managementului forestier, cunoscuta mai ales sub denumirea de certificarea padurilor isi are originile in ingrijorarile societatii, aparute odata cu defrisarile masive de paduri tropicale de la inceputul anilor ’80 – ’90.

In urma Conferintei Natiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare ce a avut loc la Rio de Janeiro in 1992, s-a identificat necesitatea unei strategii de dezvoltare durabila a padurilor din intrega lume cu o larga consultare a tuturor factorilor interesati. Pornind de la aceasta idee, in octombrie 1993, a fost semnat acordul oficial privind lansarea FSC (Forest Stewardship Council), o schema de certificare la care interesele economice, sociale si de mediu au drepturi egale.

Principalele atributii ale FSC
1. Dezvoltarea de standarde
2.Acreditarea de organisme de certificare si intiative nationale FSC
3.Etichetarea produselor din lemn

Tipuri de certificari

1. Certificarea managementului forestier

Certificarea managementului forestier este un act voluntar, procesul de certificare putand fi asadar demarat numai la solicitarea proprietarului / administratorului padurii respective.

Reprezinta evaluarea modului de administrare si gospodarire a unei paduri in raport cu un standard acreditat de catre o organizatie independenta numita organism de certificare

2. Certificarea lantului de custodie

Certificarea managementului forestier este continuata prin asa numita certificare a “lantului de custodie”, prin care se urmareste sa se elaboreze mecanisme de urmarire a produselor lemnoase sau nelemnoase care provin din padurile certificate, de la sursa pana la consumator (cumparatorul final). Prin aceasta, se urmareste ca intreg traseul lemnului certificat incepand de la cioata si trecand prin transport, procesare primara, secundara etc., sa poata fi identificat si documentat, pentru a i se demonstra in orice moment provenienta.

In general, certificatul de management forestier include si certificatul de lant de custodie, prin care managerul forestier se angajeaza sa asigure identificarea lemnului certificat pana la iesirea din padure (important mai ales in cazul suprafetelor forestiere dispersate, in care padurile certificate se pot intrepatrunde cu cele necertificate).

3. Certificarea lemnului controlat

Prin lemn controlat FSC se intelege lemnul sau produsele din lemn care nu provin din nici una din următoarele categorii:

  • lemn provenit din exploatari ilegale;
  • lemn recoltat din suprafete forestiere in care drepturile civile sau cutumiare sunt violate;
  • lemn recoltat din suprafete forestiere, in care valorile ridicate de conservare sunt amenintate de activitatile de management;
  • lemn provenit din paduri naturale transformate prin conversie in plantatii sau in teren destinat altor utilizari;
  • lemn recoltat din arbori modificati genetic;

Mai multe informatii legate de certificarea FSC (Forest Stewardship Council) puteti gasi pe:

Site-ul FSC International: www.fsc.org
Site-ul Asociatia pentru Certificare Forestiera: www.certificareforestiera.ro

 

RNP

ROMSILVA CONTEAZA PENTRU VIITOR

MANUAL DE PROCEDURI PRIVIND MANAGEMENTUL FORESTIER FSCÒ1

Anexe
Aici
Facebook
Email
WhatsApp
Print