Metodologia privind organizarea și funcționarea aplicațiilor SUMAL 2.0 a fost modificată!
La propunerea #MMAP, a fost publicat Ordinul de modificare a Ordinului 118/2021 ce se referă la Metodologia privind organizarea și funcționarea aplicațiilor SUMAL 2.0, obligațiile utilizatorilor SUMAL 2.0, structura și modalitatea de transmitere a informațiilor standardizate și costurile serviciilor de emitere a avizelor de însoțire.
Modificările aduse vizează îmbunătățirea activității SUMAL 2.0, dar și protejarea fondului forestier național prin măsuri de prevenție a fenomenului asociat tăierilor ilegale. Ordinul conține noi sancțiuni menite a descuraja folosirea necorespunzătoare a dispozitivelor de marcat, dar și dezactivarea din SUMAL 2.0 a mijloacelor ce transportă peste 10 mc fără acte.
Ministrul Mircea Fechet a precizat că „Activitatea derulată de Garda Forestieră Națională și de entitățile din subordine a relevat faptul că este nevoie de combaterea unor practici cum ar fi neînscrierea în inventar a tuturor arborilor marcați, nerespectarea naturii produsului la alegerea arborilor de extras, înscrierea unui diametru și/sau înălțimi neconforme cu realitatea. Astfel, un dosar penal întocmit pe loc, confiscarea mijlocului de transport cu care s-a comis ilegalitatea și suspendarea dreptului de a mai folosi #SUMAL 2.0, prin dezactivarea acelui vehicul, înseamnă, de fapt, că nici transportatorul și nici autovehiculul nu vor mai putea fi implicate în activități care au legătură cu transportul de material lemnos pe întreg teritoriul României. De asemenea, avizul de însoțire a materialului lemnos va putea fi finalizat doar la destinația declarată în sistemul SUMAL, altfel aplicându-se suspendarea. Sperăm că toate aceste noi măsuri îi vor descuraja pe cei care încă se mai gândesc că pot tăia sau transporta ilegal material lemnos din pădurile noastre.”