STOP TĂIERILOR ILEGALE

Știi câte dintre camioanele care transportă lemn sunt verificate la ieșirea din pădurile României? 1%. Asta înseamnă unul singur la fiecare 100 de camioane care pleacă din pădure încărcate cu lemn.

Știi ce li se întâmplă operatorilor dacă sunt prinși transportând mai mult lemn decat au declarat în acte? Mai nimic. Primesc o amenda modică, de maximum 20% din valoarea lemnului, li se confiscă surplusul și apoi sunt lăsați să-și mai încerce norocul și de alte 99 de dăți, până la următoarea verificare.

Știi cum de rezultă lemn în plus deși arborii care se exploatează sunt marcați în pădure? Pentru că marca nu ne spune care e volumul lemnului rezultat prin tăiere. Așa că, în acte, volumul lemnului poate fi subestimat, iar lemnul suplimentar rezultat în realitate ajunge pe piață fie prin transporturi multiple cu aceleași documente, fie prin supraîncărcarea camioanelor.

Dacă și pe tine te revoltă lucrurile acestea înseamnă că, împreună, avem șanse să schimbăm legea și să facem o reformă reală pentru combaterea exploatării ilegale a lemnului până nu e prea târziu.

Leave a Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *